Náš příběh
Když jsme se společně s mým francouzským manželem přistěhovali po deseti letech života ve Francii do Českého ráje, netušili jsme, jaký život nás tady čeká. Český ráj byl naší srdcovou záležitostí, milujeme lezení, turistiku, kolo a hory jako takové. Oba dva jsme celý život pracovali v cestovních ruchu, takže založení cestovní kanceláře byla asi ta nejpřirozenější věc, kterou jsme mohli v tomto nádherném kraji udělat. Několik let jsme tedy úspěšně vozili francouzské turisty do Českého ráje, abychom se s nimi mohli podělit o lásku, kterou k tomuto kraji cítíme, přestože se zde ani jeden z nás nenarodil.
Slaný karamel jsem poprvé ochutnala před 25ti lety u naší bretonské babičky, která ho připravovala k palačinkám. Palačinky umí totiž dělat celá manželova rodina, někdy mi připadá, že se s tím umem snad už narodili. Je to vždy velká sláva, kdy se sejde 15ti-členná rodina a dva palačinkovače se nezastaví. Taková běžná večeře trvá i 5 hodin. Začíná se slanými palačinkami z pohankové mouky (galettes) na všechny možné způsoby a po nich přijdou na řadu sladké (crêpes). Já znala jen ty s marmeládou, takže když mi poprvé na stole přistála palačinka s dušenými jablky na slaném karamelu, objevila jsem Bretaň všemi smysly. Ta úžasná plná chuť sladkého smetanového karamelu vyzdvižená jemnými krystalky mořské soli mě doslova nadchla. Od té doby jsem pravidelně odjížděla domů vybavená několika sklenicemi slaného karamelu. Když jednoho dne došel, zavolala jsem babičce do Bretaně a podle jejího receptu se rozhodla ho vyrobit sama. Nebylo to úplně jednoduché, chce to ten správný cvik, kvalitu a vyváženost jednotlivých surovin, a hlavně vychytat ten ideální okamžik, aby chuť nebyla málo výrazná nebo příliš hořká. Po několika pokusech se mi konečně začalo dařit, a když mi manžel řekl, že je můj karamel snad ještě lepší, než ten od jeho mámy, věděla jsem, že mám vyhráno.
Jakmile jsem neměla nápad, co věnovat rodině nebo kamarádům k narozeninám, karamel byl vždy skvělým dárkem. Když nám Covid před rokem zavřel cestovní kancelář, kterou jsme s manželem provozovali, zůstali jsme oba nejen bez práce, ale postupem času i bez naděje, že se k naší práci opět vrátíme. Přemýšleli jsme co dál, až vznikl nápad vyrábět palačinky a slaný karamel. Tak začal náš nový bretaňský příběh v Českém ráji.